Hoe zet je data en AI optimaal in als retailer?
Alle retailers hebben data waarmee ze een concurrentievoordeel kunnen behalen. De truc is om de optimale waarde uit deze data te halen. Dit kan tegenwoordig uitstekend met behulp van AI. Een pragmatische aanpak is hierbij cruciaal.
De retailmarkt heeft een roerige periode achter de rug. Corona heeft veel veranderd, waardoor veel retailers anders en beter naar hun bedrijf zijn gaan kijken. De use-case om het anders te gaan doen is dan ook makkelijk, constateert Hendrika Willemse-Vreugdenhil, Country Manager G Cloud bij Devoteam. “Mede vanwege corona komen klanten steeds minder vaak in je winkel, dus zijn er uitdagingen rondom terugkerende klanten. Daarnaast is er de inflatie die het middensegment heel hard raakt. Online bestellen klinkt tot slot leuk, maar het aantal retouren is dramatisch hoog”, somt ze de problemen op waar retailers zoal tegenaan lopen. De data die de retailers hebben, kan bijdragen aan het oplossen van deze problemen.
Data genoeg, maar basis moet kloppen
Het belang van data en het standpunt dat je er veel waarde uit kunt halen is iets waar vrijwel iedereen van overtuigd is tegenwoordig. Het is echter wel zaak om verder te komen dan alleen dat besef. De meeste organisaties zitten namelijk op een enorme berg data, of ze zich dat nu realiseren of niet. Ook in retail is dit het geval, geeft Willemse-Vreugdenhil aan. De grote vraag is hoe je deze data in kunt zetten.
Om de maximale waarde uit data te kunnen halen, moet de basis kloppen. Dat wil zeggen, het moet mogelijk zijn om (AI-)modellen los te laten op de data. Dat gaat niet als je niet weet waar de data staat en niet weet of de data accuraat is. Devoteam heeft hiervoor zogeheten accelerators. Die zijn volgens Willemse-Vreugdenhil uitermate effectief. Ze hebben de basis wat betreft data snel op orde. “Waar sommige partijen negen maanden bezig zijn, gaat dat bij Devoteam in een paar weken”, stelt ze. Dat is niet alleen belangrijk omdat je dan sneller de waarde uit je investering haalt. Het is ook lekker overzichtelijk. Veel ondernemers kunnen prima een paar weken vooruitkijken, maar in negen maanden tijd kan er heel veel veranderen.
Begin met een enkele use-case
Willemse-Vreugdenhil heeft overigens wel een dringend advies: begin eenvoudig. Dat wil zeggen, “begin met een enkele use-case”. Probeer niet meteen alles om te gooien. Welke use-case moet dat zijn? Dat ligt aan wat je wilt bereiken. Het heeft ook te maken met de pijnpunten waar retailers tegenaan lopen. Willemse-Vreugdenhil somt er een paar op: “teruglopen van omzet, klanten die niet terugkomen, de split tussen online en offline, minder retouren.”
Wil je de waarde van de gemiddelde order omhoog hebben, dan moet je kijken naar het inzetten van AI om goede aanbevelingen te doen tijdens het bestelproces, om een voorbeeld te noemen. Willemse-Vreugdenhil geeft verder nog wat voorbeelden uit de praktijkervaring van Devoteam: “Onze klanten zoals SuitSupply & IJsvogel Retail (Boerenbond / Pets Place) kijken naar andere metrics. Waar de ene kijkt naar marge, focust de andere meer op omzet per vestiging.” Die doelstelling moet je vooraf scherp hebben. Dan kun je daar de ‘databasis’ voor op orde brengen en de juiste AI-modellen inzetten.
We hebben het hier overigens helemaal niet over extreem ingewikkelde zaken. “Als je bij Hunkemöller een BH koopt, dan heb je wellicht ook interesse in ander ondergoed. Hetzelfde geldt voor kopers die bij SuitSupply een nieuw jasje kopen, die hebben wellicht ook interesse in een nieuw overhemd”, geeft Willemse-Vreugdenhil enkele concrete voorbeelden. “Op deze manier kun je al heel simpel gaan upsellen. Dat werd al gedaan in fysieke winkels, maar kan online natuurlijk ook. Dan is het echter wel belangrijk dat je de juiste upsell doet. Daarvoor heb je de data nodig die in de systemen staan van de organisatie. “Heel veel data is er al, het gaat om de juiste verbanden leggen.”
Je hebt geen keuze, dus doe het goed
Bovenstaande klinkt allemaal interessant en logisch, maar het moet natuurlijk wel haalbaar zijn. Daar is Willemse-Vreugdenhil duidelijk zijn. Niet haalbaar is geen optie. “Je moet wel, je kunt dit niet aan je voorbij laten gaan”, is ze van mening. Ga je niet mee, dan zal dat op termijn het einde van de onderneming betekenen. Althans, zo interpreteren we deze uitspraken. Al was het alleen maar omdat klanten de nieuwe benadering ook van je gaan verwachten, als andere partijen het wel doen.
Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat een verandering zoals hierboven beschreven ook een positief effect heeft op de organisatie als geheel. Naast beter kunnen upsellen, een beter inzicht in prestaties per vestiging en ga zo maar door, zijn retailers hiermee ook beter voorbereid op de toekomst, is Willemse-Vreugdenhils stellige overtuiging. “Je bent built to scale. Als je een klant weet vast te houden, bijvoorbeeld via een lidmaatschap, blijft deze altijd bij je kopen.” En dat is iets wat iedere retailer als muziek in de oren moet klinken.
Link naar interview: https://www.techzine.nl/blogs/analytics/534640/hoe-zet-je-data-en-ai-optimaal-in-als-retailer/